Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί δε γίνεσαι χριστιανός;

Γιατί δε γίνεσαι χριστιανός;

Στην πόλη Αρατία της Αρμενίας υπήρχαν κοπάδια προβάτων τα οποία έβοσκαν παιδιά χριστιανών και Εβραίων μαζί. Μια μέρα καθώς μαζεύτηκαν τα παιδιά για να γευματίσουν ευρισκόμενο μαζί τους και ένα εβραιόπουλο του έλεγαν :

Γιατί δε γίνεσαι χριστιανός; Εκείνο έλεγε ότι φοβάται τους γονείς του. Εάν θέλεις εσύ του έλεγαν εκείνα, εμείς θα σε βαπτίσουμε εδώ. Εδέχθηκε λοιπόν το παιδί και τότε εσηκώθηκαν τα άλλα και άρχισαν να λένε κάποια λόγια του βαπτίσματος όπως άκουγαν από τους ιερείς στην Εκκλησία και το εβάπτισαν στο όνομα της Αγίας Τριάδας, έπειτα πήραν λίγο ψωμάκι το ευλόγησαν και το έδωσαν στο παιδί που εβάπτισαν λέγοντάς του πάρε κοινώνησε όπως κι εμείς… το παιδί το πήρε και το έφαγε.. Όταν έφθασε το βράδυ στην κατοικία του το εβραιόπουλο και εκάθισαν όλοι στο τραπέζι για να δειπνήσουν υπήρχε μια διάχυτη και έντονη ευωδία μέσα στο χώρο.’Εκλεισαν λοιπόν οι γονείς του τις πόρτες και τα παράθυρα μήπως η ευωδία ερχόταν απ’ έξω αλλά ευωδίασε ο χώρος περισσότερο.
Τότε οσφράνθηκε ο ένας τον άλλον και βρήκαν ότι το παιδί ευωδίαζε όλο από την κεφαλή μέχρι τα πόδια, και άρχιζαν να το εξετάζουν τι του συνέβη. Και αφού το πίεσαν πολύ τους ομολόγησε ότι το εβάπτισαν τα παιδιά. Εθύμωσαν τότε αυτοί τόσο πολύ που το έδειραν απάνθρωπα, έπειτα για να μην γίνουν φονείς, επήγαν το παιδί στο δημόσιο λουτρό, που εργαζόταν εκεί κάποιος εβραίος καύστης και το έδωσαν σ’ αυτόν ο οποίος το έριξε στο καμίνι και αφού έφραξε καλά το στόμιο αναχώρησε..
Την άλλη μέρα το πρωί θέλοντας ο Επίσκοπος να λουστεί επήγε στο λουτρό ( διότι τότε ήταν δημόσια τα λουτρά ) και βρίσκοντας όλους τους θόλους ψυχρούς άρχισε να θυμώνει με τον καύστη. Εκείνος γνωρίζοντας ότι άναψε το καμίνι του έδειχνε σαν μάρτυρες αυτούς που λούστηκαν την περασμένη μέρα, και του έλεγε ότι εκείνη ακριβώς την ημέρα επειδή θα πήγαινε ο Επίσκοπος τον άναψε περισσότερο. Τότε λέγει σε αυτόν ο Επίσκοπος οργισμένος. Ας πάμε στο καμίνι για να δω. Πηγαίνοντας λοιπόν βρήκε να είναι το στόμιο του καμινιού καλά κλεισμένο με πηλό και διέταξε να το ανοίξουν.
Αμέσως το παιδί που είχε κλείσει μέσα την προηγουμένη ο εβραίος για να καεί, επήδηξε έξω έχοντας ένα πρόσωπο φωτεινό σαν του Αγγέλου. Εθαύμασε ο Επίσκοπος και αμέσως πρόσταξε να συλληφθούν οι καύστες και εξετάζοντάς τους έμαθε όλη την αλήθεια. Και το παιδί διηγήθηκε ότι μόλις το έριξαν μέσα στο καμίνι είδε ένα φωτεινό σχήμα γυναίκας η οποία έσβησε τη φωτιά και εκείνο το δρόσιζε. Κατάλαβε ο Επίσκοπος και όλοι ότι ήταν η Υπεραγία Θεοτόκος

Από το βιβλίο: Επίσκεψη ενός νέου στην καλύβη ενός αγιορείτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...