Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

«Tα μαθήματα για την οργάνωση του σπιτιού που πήρα από τη γιαγιά μου»

Σε αυτό το σπίτι όλα έχουν τη σημασία τους και όλα είναι φροντισμένα με αγάπη. Κάθε γωνιά είναι διακοσμημένη με μια ματιά που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.
Σε μυρωδιές από ζάχαρη και κανέλα, σε αγκαλιές και παραμύθια, σε ζεστασιά και αγάπη. Το σπίτι της γιαγιάς υπήρξε για πολλούς το «καταφύγιο» των παιδικών χρόνων.
Η εικόνα της γιαγιάς να καθαρίζει με στωικότητα και μεράκι το σπίτι είναι εικόνα χαραγμένη στη μνήμη των περισσότερων. Αν ανατρέξουμε , όμως πίσω στο χρόνο, θα δούμε ότι τελικά κάθε κίνηση των γιαγιάδων μας για την περιποίηση, οργάνωση και φροντίδα του σπιτιού ήταν σοφά μελετημένη. Ακολουθούν τα 6 μαθήματα για την φροντίδα του σπιτιού που πήραμε από τις γιαγιάδες μας
1) Nα επιμελείσαι με μεράκι το στρώσιμο του τραπεζιού: «Όταν ήμουν μικρή πάντα βοηθούσα την γιαγιά μου στο στρώσιμο του τραπεζιού και παρατηρούσα ότι έδινε μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες. Στο σερβίτσιο, στο που θα βάλει τη σαλάτα, στις πιατέλες, στις χειροπετσέτες. Μέσα από αυτό δείχνεις την αγάπη σου στους καλεσμένους και τα πρόσωπα που αγαπάς. Το φαγητό είναι αγάπη».

2) «Σημασία να δείχνεις και στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού»: «Δεν έχει σημασία μόνο το εσωτερικό του σπιτιού αλλά και το εξωτερικό. Ο κήπος, τα σκαλιά, η αυλή, η βεράντα. Πρέπει να είναι πάντα καθαρά και περιποιημένα. Η γιαγιά μου πάντα είχε λουλούδια που περιποιούταν».
  

3) «Να συμπεριφέρεσαι στα αντικείμενα του σπιτιού με αγάπη»: «Στο σπίτι της γιαγιάς μου όλα τα αντικείμενα είχαν μια θέση μελετημένη. Κάθε αντικείμενο είχε λόγο να βρίσκεται εκεί που βρισκόταν. Tα ασημικά της γιαγιάς, οι κορνίζες, τα έπιπλα, τα κεντήματα. Μου είχε πει ότι για να συνεχίσουν να υπάρχουν χρειάζονται κι αυτά την φροντίδα τους».

4) «Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά»: «Η γιαγιά μου ήταν ανέκαθεν τρελή με την καθαριότητα. Το σπίτι πάντα μοσχομύριζε και απολάμβανες τις μυρωδιές του. Κάνει πολύ θετική εντύπωση σε κάποιον που μπαίνει για πρώτη φορά στο σπίτι να τα βλέπει όλα να γυαλίζουν».
5) «Να υπάρχει πάντα κέρασμα»: «Στο σπίτι της γιαγιάς πάντα θα έβρισκες έναν δίσκο ή ένα μπολ με κέρασμα. Καραμέλες, σοκολατάκια. Είναι η πιο ευγενική χειρονομία να υπάρχει κέρασμα για τον καλεσμένο σε σημεία του σπιτιού».

6) «Κάνε συλλογή με πράγματα που αγαπάς»: «Η γιαγιά είχε συλλογή από φλιτζάνια και κουτάλια. Είχαν περίοπτη θέση στο σπίτι και η γιαγιά τα φρόντιζε πάντα με επιμέλεια. Μπορεί σήμερα αυτό να δείχνει ξεπερασμένο αλλά αποπνέει ζεστασιά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...